Recenzja „Wróżka Mimo Woli” Ewa Zdunek

Grafika pochodzi ze strony: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4809802/wrozka-mimo-woli

Książka Pani Ewy wpadła w moje ręce zupełnie przez przypadek. A może była mi przeznaczona? 😉

Po prostu weszłam do Biedronki i wypatrzyłam tą książkę w stercie innych. Moją uwagę przykuł tytuł „Wróżka mimo woli”. A przeczucie powiedziało, żebym ją kupiła.

„Emilia, była profesjonalna wróżka, próbuje odmienić swoje życie. Porzuca karierę, z której nie czerpie już satysfakcji, i decyduje się chwilowo pomóc w rodzinnej firmie: połączeniu pralni i… zakładu pogrzebowego, a także wcielić w życie myśl o własnym interesie. Tymczasowa praca staje się jednak bardzo angażująca, zmarli klienci okazują się bowiem zaskakująco problematyczni…”

To głosi krótka notka z tyłu książki. Za wiele ona nie mówi, ale przez to książka staje się bardziej tajemnicza oraz magiczna. A tego się po niej spodziewałam i  nie zawiodłam się.

A  jaka okazała się główna bohaterka?

Emilia po dwóch latach wypaliła się  jako wróżka. Uznała, że połączenie swojej pasji i pracy to zły pomysł.  Wróciła do pracy w dość nietypowym zakładzie. Pralnia i zakład pogrzebowy. To rodzinna firma, gdzie Emilia pracuje jako pani przyjmująca pranie. Nie jest to praca jej marzeń, ale potrzebuje pieniędzy na swój własny biznes. Jest to ciekawa osoba, która nie może w pełni odciąć się od swojego daru, który okazuje się niezwykle przydatny w nadchodzących wydarzeniach.

Czego w takim razie można się spodziewać po takiej książce?

Jest to książka, której fabułę trudno przewidzieć. Rzeczy z pozoru nieistotnie okazują się kluczowe. A do tego niespodziewane zwroty akcji. Są to duże plusy tej opowieści. Cały czas trzyma w napięciu.

Ale jest też pełna komicznych sytuacji.

Pierwszą z nich jest połączenie zakładu pogrzebowego i pralni. Dość nietypowe połączenie. Reszty śmiesznych sytuacji zdradzać nie będę, ponieważ nie chcę zabierać Wam przyjemności z czytania.

Oprócz tego książka napisana jest w formie dziennika, a sam styl pisania powoduje, że czyta się szybko i lekko.

Jest to książka idealna na rozluźnienie przy ciepłej herbacie w te chłodne wieczory.

Post Author: DodoDan

23 thoughts on “Recenzja „Wróżka Mimo Woli” Ewa Zdunek

    ada

    (Grudzień 1, 2018 - 3:10 pm)

    Wygląda ciekawie, fajny pomysl na prezencik.

    Gdziezjescwkrakowie

    (Grudzień 1, 2018 - 3:48 pm)

    Trzeba przeczytać 🙂

    Kosmetykabeztajemnic

    (Grudzień 1, 2018 - 3:57 pm)

    Znam jedną wróżkę której na pewno ta książka się spodoba 🙂

    Olga

    (Grudzień 1, 2018 - 5:14 pm)

    Opis brzmi ciekawie, ale książka raczej nie dla mnie.

    moka

    (Grudzień 1, 2018 - 6:52 pm)

    Jest na mojej półce – do przeczytania 😀

    Małgorzata

    (Grudzień 1, 2018 - 7:05 pm)

    Zapowiada się interesująco. Fajna na preznet

    Elżbieta Sobejko

    (Grudzień 1, 2018 - 7:11 pm)

    Bardzo fajna recenzja, a książka jest pewnie jeszcze lepsza 🙂

    Anszpi

    (Grudzień 1, 2018 - 7:33 pm)

    Lubię książki jako dzienniki. Myślę, że ta by mi się podobała

    Atrakcyjne wakacje

    (Grudzień 2, 2018 - 5:57 am)

    Mamy już i czytamy

    Matka na Szczycie

    (Grudzień 2, 2018 - 6:54 am)

    Od tematu wróżb staram sie trzymać jak najdalej, więc książka zupełne nie dla mnie 🙂

    Lilianna Koziara

    (Grudzień 2, 2018 - 11:07 am)

    Witam , nie znam tej ksiazki z miłą checia poznam

    Grafy w Podróży

    (Grudzień 2, 2018 - 12:21 pm)

    Z biedronki mamy mnóstwo książek i to w super cenie. To najlepszy dowód na kryzys rynku wydawniczego.

    Bookendorfina Izabela Pycio

    (Grudzień 3, 2018 - 7:45 am)

    Książka na sympatyczny wieczór czytelniczy, często potrzebujemy takiej dawki przygody czytelniczej. 🙂

    Kasia

    (Grudzień 31, 2018 - 4:27 pm)

    Zaciekawiłaś mnie swoim artykułem. Sięgnę po ten tytuł w najbliższym czasie 😉

    DeVi

    (Grudzień 31, 2018 - 8:31 pm)

    Nie przepadam za formą dziennika, ale jeśli jest dobrze napisane to nawet to połknę w całości 😀

    Adasio.pl

    (Grudzień 31, 2018 - 9:09 pm)

    No, i to może być ciekawa książka…

    Inga

    (Styczeń 2, 2019 - 8:17 pm)

    Lubię kiedy książka zaskakuje i od razu nie daje poznać po sobie końca, ciekawa pozycja 😉

    ada

    (Styczeń 2, 2019 - 8:57 pm)

    Jak trzyma w napięciu to coś dla mnie 😉

    Ania W

    (Styczeń 2, 2019 - 9:14 pm)

    chociaż wolę kryminały, to czasem fajnie zaczytać się w czymś innym 🙂

    Paulina

    (Styczeń 3, 2019 - 6:08 am)

    Wydaje się ciekawa aczkolwiek książka nie jest w moim typie.

    OliviaSophiaJo

    (Styczeń 5, 2019 - 12:27 pm)

    Tak tęsknie za chwilą wolnego czasu i czytaniem ciekawych książek. Bardzo mnie zaciekawiłaś tą recenzją zwłaszcza, że uwielbiam czytać książki, w których właśnie coś się dzieje i wprawiają mnie w dobry nastrój.

    Isiaaa N

    (Luty 11, 2019 - 10:43 am)

    Okładka jest piękna *-*
    Książka wydaje się być bardzo ciekawa 😀

    racing driver program

    (Maj 29, 2019 - 5:51 pm)

    Bardzo ciekawy i interesujący post. Oby tak dalej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *