„Kirke” – Recenzja

Krótko o „Kirke”...

Tytułowa bohaterka to właśnie Kirke, która pojawiła się również w „Odysei”. Kirke to nimfa – córka boga Słońca i tytana Heliosa oraz nimfy Perseidy.

Fabuła kręci się wokół tytułowej Kirke. Poznajemy jej losy od czasu jej narodzin.

Poznajemy od podszewki sekrety życia w pałacu Heliosa oraz, że życie bogów nie jest takie usłane różami jak początkowo się zdaje.

A teraz … znowu Kirke?

Tym razem nie o fabule tylko o samej Kirke. Poznajemy jej historię od innej strony niż zwykle. Nie są to tylko mity i legendy. Kirke w tej książce staje się prawdziwą żywą osobą, której historię poznajemy.

Od dnia narodzin musi mierzyć się z trudami życia bogów. Z fałszywością. Obłudą. Iluzją.

Kirke od dziecka jest poniżana za to kim jest. Za bycie nikim. Za dziwny głos. Za brak jakichkolwiek mocy.

Ona jest jak dziecko we mgle. Nawet mając kilka setek lat jest zagubiona. Nie zna swojego miejsca we wszechświecie.

Coś więcej?

Jest to książka oparta na mitach dotyczących Kirke oraz jest rodu. Jednak nie jest to zwykły zbiór mitów czy legend. Jest wzbogacony o uczucia oraz przemyślenia Kirke. Jak wcześniej wspomniałam autorka tworzy z niej żywą osobę.

Czytając książkę Madeline Miller czułam emocje jakie targały Kirke. Jej ból, rozterki oraz miłosne zagwozdki.

Można powiedzieć, że znowu poczułam się jak dziecko. Zagubione w labiryncie bez czerwonej nitki, która wskazuje drogę.

Z każdą stroną Kirke coraz lepiej rozumie działanie świata oraz powoli odkrywa kim jest. Dorasta. Poznaje uczucia obce bogom.

Sama książka trzyma w napięciu. Człowiek oczekuje się, a przynajmniej ja oczekiwałam jakiegoś zwrotu akcji. Dramatycznego. Wielkiego. Jednak książka jest wierna legendom.

Po przeczytaniu ma się ochotę na więcej. Pozostaje pewien niedosyt, jednak ten pozytywny.

„Kirke” to dobra książka, która w zupełnie nowy sposób pokazuje mity, nadając postacią głębię.

Z chęcią przeczytam inne książki tej autorki.

Post Author: DodoDan

32 thoughts on “„Kirke” – Recenzja

    Usia

    (Maj 11, 2019 - 3:27 pm)

    A mnie jakoś nie urzekła. Czegoś brakowało

    todoarmo. pl

    (Maj 11, 2019 - 6:18 pm)

    Może kiedyś ją przeczytam i sama ocenię.

    Magia_ksiazek

    (Maj 11, 2019 - 7:24 pm)

    Posiadam tę książkę na swojej półce. Głównie zainteresowało mnie piękne wydanie, jednak fabuły również byłam ciekawa. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie uda mi się za nią zabrać.

    Iskierka_czyta

    (Maj 12, 2019 - 1:07 pm)

    Ta książka mnie mega ciekawi, ale jeszcze nie miałam czasu jej kupić (chociaż jest taki plan!)

    Paulina

    (Maj 12, 2019 - 4:42 pm)

    Chyba nie moja bajka 🙁

    Żaneta

    (Maj 12, 2019 - 5:18 pm)

    Tak na pierwszy rzut oka, to podoba mi się okładka. Jeśli mówisz, że po przeczytaniu pozostaje niedosyt, to jest to bardzo dobra zachęta do tego, żeby sprawdzić co kryje się w środku.

      MangoMania

      (Maj 13, 2019 - 6:41 am)

      Moja częściowa również nie, ale zachwyca okładką.

    Ewa

    (Maj 12, 2019 - 5:22 pm)

    Zapowiada się interesująco. Jak znajdę w bibliotece – chętnie przeczytam

    Adrianna

    (Maj 12, 2019 - 5:27 pm)

    Książka jest bardzo oryginalna i niewątpliwie zachęca do przeczytania, jednak to nie do końca moje klimaty.

    Aleksandra Załustowska

    (Maj 12, 2019 - 6:08 pm)

    Okładka cudowna, ale tym razem podziękuję. Może kiedyś nastroję się do tej książki 🙂

    Małgorzata

    (Maj 12, 2019 - 8:47 pm)

    Słyszałam wiele o tej książce, ale wciąż jakoś ją omijałam…

    pożeram strony

    (Maj 12, 2019 - 9:10 pm)

    Słyszałam bardzo dobre opinie o tej książce!

    Lottie

    (Maj 12, 2019 - 9:28 pm)

    Bardzo chce przeczytać tę książkę od momentu jej wydania. Uwielbiam mitologię<3

    Atrakcyjne wakacje

    (Maj 13, 2019 - 5:44 am)

    Zupełnie nie nasza kategoria czytelnicza

    Ciekawska Magdalena

    (Maj 13, 2019 - 5:46 am)

    Kochana powiem Ci ze zachęciłas mnie do czytania tej książki

    MangoMania

    (Maj 13, 2019 - 5:47 am)

    Z mitologią nie koniecznie jest mi po drodze, ale okładka bardzo ujmująca.

    Karolina / Nasze Babelkowo

    (Maj 13, 2019 - 6:36 am)

    Nigsy specjalnie nie przepadalam za mitologia, wiec chyba jednak nie sa to moje klimaty – ale recenzje czytalo sie przyjemnie 🙂

    krystynabozenna

    (Maj 13, 2019 - 7:02 am)

    Kiedyś zaczytywałam się w mitach, ciekawe czy te książki o Kirke by mi się spodobały…

    Honorata

    (Maj 13, 2019 - 7:09 am)

    Pewnie fascynatom mitologii by się spodobała.

    Sylwia

    (Maj 13, 2019 - 7:43 am)

    Nie miałam okazji przeczytać.

    zaczytanamarzycielka8

    (Maj 13, 2019 - 7:52 am)

    Kirkę bardzo mi się podobała i miło ją wspominam 😉

    Mayka.ok

    (Maj 13, 2019 - 10:00 am)

    O tej książce wiele już słyszałam, chętnie ją przeczytam w końcu 😀

    Bookendorfina

    (Maj 13, 2019 - 10:38 am)

    Książka może spodobać się mojej córce, chętnie podrzucę jej ten tytuł pod rozwagę. 🙂

    Malinowe Ciasteczka Beauty Blog

    (Maj 13, 2019 - 11:06 am)

    Książka raczej nie w moim stylu.

    Natalia Róża Świat Tomskiego

    (Maj 13, 2019 - 6:57 pm)

    Okładka jest zachwycająca. Pięknie się prezentuje, jednak jeśli chodzi o fabułę to nie moje klimaty.

    Toukie

    (Maj 15, 2019 - 8:50 am)

    To kolejna książka, o której swego czasu wszyscy mówili, a ja nie mam ochoty jej przeczytać… nie wiem czemu, bo lubię taką tematykę.

    Kinga

    (Maj 16, 2019 - 7:24 am)

    Ooo mitologia. Jesyem w szoku. Widziałam tą książkę wszędzie i to wiele razy. Ale nigdy się w nią nie zagłębiałam i wczytywalam. Cóż zrobiłam błąd i muszę to szybko nadrobić.

    Viki

    (Maj 16, 2019 - 1:05 pm)

    To nie moj3 klimaty ale okładkę mocno kojarzę:)

    AMN

    (Maj 17, 2019 - 5:25 pm)

    Mam ją w planach przez samą okładkę, która jest cudowna 😉 Koleżanka też mi ją poleca, więc może zaopatrzę się w nią na targach książki w Warszawie 😉

    Aleksandra_B

    (Maj 19, 2019 - 12:50 pm)

    Uważam się za kogoś, kto nie jest okładkową sroką, ale nie da się odmówić szacie graficznej tej książki uroku! Minimalistyczna, a zarazem wykonana z przepychem? Nie wiem, jak inaczej to nazwać. Tak czy siak, już od jakiegoś czasu mam ją w planach i nic się w tym temacie nie zmieniło. 😉

    Wiewiórka w okularach

    (Maj 19, 2019 - 3:10 pm)

    Ta okładka jest prześliczna i już w dniu premiery mnie zachwyciła. Sama jednak fabuła nie do końca mnie do siebie przekonuje, więc poważnie zastanawiam się nad tym, czy ją czytać, czy jednak nie odpuścić. 🙂

    Stacja Książka

    (Maj 23, 2019 - 12:09 pm)

    Od dłuższego czasu mam ochotę na tę książkę, ale jakoś się nie składa, żebym ją wreszcie przeczytała. Muszę wreszcie jej poszukać w bibliotece albo chociaż na Legimi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *